Over dit project

Milieuvriendelijk leven is zo lang mogelijk met je spullen doen, toch?

Nou, niet als we het over koelkasten hebben. Koelkasten zijn één van de weinige producten waarbij het milieuvriendelijker is om een nieuw product te kopen dan het oude langer te gebruiken.

En er zijn nogal wat oude koelkasten in Nederland. Van de 10 miljoen koelkasten in Nederland zijn er 3 miljoen ouder dan 10 jaar. Daar verspillen we dus enorm veel energie en geld mee.

Onder andere door de hoge kosten kan of wil niet iedereen een nieuwe koelkast aanschaffen. Wij willen ook deze groep betrekken bij de klimaatdoelen en het besparen van energie. Hoe? Met eenvoudige isolatie willen wij  het energieverbruik van koelkasten omlaag brengen en daarmee energie en CO2 besparen. Een jasje voor je oude koelkastje dus. 

Onze droom is dat iedereen zijn koelkast zelf kan upgraden naar een hoger energielabel met een jasje van isolatie, zodat de koelkast minder kou verliest. Het jasje is met eenvoudige middelen en materialen door mensen zelf te maken. Hiervoor lanceren we een website met DIY instructies voor het verbeteren van je eigen koelkast. 

Op wie richten we ons?

Met dit project richten we ons in eerste instantie op de tochtstripplakker. De Rotterdammer die  ervoor open staat om met kleine, goedkope aanpassingen zijn energiekosten omlaag te krijgen. In tweede instantie richten we ons op energiecoaches en grotere partijen zoals gemeentes en woningcorporaties. Zij kunnen mensen helpen hun energieverbruik te verlagen.

Wat is de impact?

Als ontwerpbureau pleiten wij niet alleen voor groene energie, maar ook voor radicaal minder energiegebruik. Als we bijvoorbeeld inzoomen op een huishouden, dan zien we dat op dit moment 15% van het totale energieverbruik gebruikt wordt door koel- en vrieskasten. Gelukkig is er al enorm veel verbeterd in energieverbruik bij koelkasten. Een koelkast van 10 jaar oud verbruikt bijvoorbeeld twee keer zoveel energie als een nieuwe koelkast. Daarom focussen wij op oude koelkasten. Met het verbeteren van de oude koelkasten kunnen we net zoveel energie besparen als 2 waterkokers in een heel jaar verbruiken. 

Naast het besparen van energie verwachten we met dit project ook het bewustzijn van mensen over energiebesparing te vergroten. Je kunt vaak meer zelf doen dan je denkt. 

Hierbij ontwerpen we vanuit de behoeften en zorgen van de doelgroep en houden we rekening met een kleine portemonnee. 

Wie zijn wij?

Slijpstof is een ontwerpbureau dat ontwerpmethodes inzet om duurzame impact te maken. We doen dit met het motto denken door te doen. Wij experimenteren graag en maken de zaken snel tastbaar en concreet. De werkplaats van Slijpstof bevindt zich in het Wijkpaleis, een buurthuis in de wijk Middelland (Rotterdam).

Door wie wordt dit project ondersteund?

Dit project wordt ondersteund door Gideon. Gideon zet zich in om binnen de gebouwde omgeving de de 1,5-graad doelstelling te halen en te zorgen voor een duurzame, fijne inclusieve samenleving.

Hack je koelkast

is een project van

ontwerpbureau

Dit project is ondersteund door