Verwijder ijs uit het vriesgedeelte van je koelkast

Besparing: €15 per jaar1
Moeite: 30 minuten

IJs dat zich opbouwt in je koelkast of vriezer zorgt ervoor dat je koelkast veel meer energie verbruikt. Elke 2 mm ijs kost 10% meer energie om je koelkast te koelen.2

Hoe verwijder je makkelijk het ijs uit je koelkast?

  1. Haal alles dat je in je vriezer bewaart uit de vriezer en plaats dit op een plaats waar het koel is (in het koelgedeelte van je koelkast of buiten bijvoorbeeld)
  2. Zet je koelkast uit. Haal de stekker van je koelkast uit het stopcontact.
  3. Zet een pan met kokend water op elke plank in je vriezer. Dit zorgt ervoor dat het ijs extra snel smelt. Let er daarbij op dat je de pan op een onderzetter zet, zodat je de bodem van het vriesgedeelte niet beschadigt.
  4. Sluit de deur van de vriezer en wacht 30 minuten. Door de deur te sluiten blijft de warmte van het kokende water in je vriezer. Dit helpt om het ijs sneller te laten smelten.
  5. Verwijder met een plastic spatel het laatste beetje ijs. Is er nog niet genoeg ijs ontdooit, herhaal dan stap 3 tot en met 5.

  1. Op basis van een 15 jaar oude koelkast die 360 kWh per jaar verbuikt. Met een besparing van 10% door het ijsverwijderen en een stroomprijs van €0,40/kWh. ↩︎
  2. Lepthien, K. (2000). Umweltschonende Nutzung des Kühlgerätes im privaten Haushalt. ↩︎