Nieuwe koelkast aanschaffen

Besparing: €75 per jaar
Moeite: 8 uur

Ode koelkasten verbruiken meer energie dan nieuwe koelkasten. Daarom is het verstandig om na verloop van tijd je oude koelkast te vervangen voor een nieuwe. Ongeveer 2/3 van de milieu impact van een koelkast komt door het energieverbruik.1 En hoe langer je de koelkast gebruikt, hoe groter dit aandeel wordt.

Is je koelkast dus echt heel oud? Dan is het tijd om een nieuwe koelkast te kopen.

Op deze pagina lees je wat je moet doen met je oude koelkast, en waar je op moet letten als je een nieuwe koelkast koopt.

Wat doe ik met mijn oude koelkast?

Als je een nieuwe koelkast gaat kopen, wat moet je dan doen met de oude koelkast? De oude koelkast kun je namelijk beter niet verkopen, weggeven of doorgeven. Het is namelijk beter voor het milieu als deze koelkast niet meer wordt gebruikt. Maar we willen niet dat de materialen die in de koelkast zitten verloren gaan. Daarom moet je de koelkast op de juiste manier wegdoen. Dit kan op 2 manieren:

  1. Als je een nieuwe koelkast koopt, is de verkoper verplicht om een oude koelkast in te nemen.
  2. Brengt de oude koelkast zelf naar de milieu straat. Of laat de gemeente de koelkast bij je thuis ophalen.

Waar moet je op letten als je een nieuwe koelkast koopt?

Grofweg zijn er 3 factoren waar je op moet letten als je een nieuwe koelkast aanschaft: het energielabel, de grootte van de koelkast en het type koelkast.

  1. Energielabel. Elke nieuwe koelkast die je koopt heeft een energielabel. Op dit energielabel staat ook het stroomverbruik per jaar.2 Vergelijk deze goed tussen verschillende koelkasten. Hoe lager het stroomverbruik op de sticker, hoe minder energiekosten je uiteindelijk moet betalen.
  2. Grootte. Kies een koelkast die past bij de hoeveelheid eten die je wilt bewaren. Een gezin met 6 kinderen zal een grotere koelkast nodig hebben dan een op zichzelf wonende student. Hoe groter de koelakst hoe meer stroom deze verbruikt. Kies dus een formaat dat bij jouw situatie past.
  3. Type koelkast. Er zijn verschillende type koelkasten waar je uit kunt kiezen: een koel-vriescombinatie, een Amerikaanse koelkast, een inbouwkoelkast of juist een lossstaande koelkast. Elk type koelkast heeft ook weer een eigen stroom verbruik. Let hier dus op tijdens de aanschaf.

  1. https://productdesign.green/pdfs/fridge.pdf ↩︎
  2. https://www.energielabel.nl/apparaten/koelkast-en-vriezer/ ↩︎