Gebruik je koelkast slim

Moeite: 4 uur
Besparing: €17,50 per jaar

Hoe jij jouw koelkast gebruikt maakt enorm veel uit voor hoeveel stroom de koelkast verbruikt. 15% van het totale energieverbruik van jouw koelkast thuis komt door hoe je de koelkast gebruikt1. Je hebt dus veel invloed op het energieverbruik. Denk bijvoorbeeld aan het openen van de deur, wat je in je koelkast zet en de invloed van de temperatuur van de kamer waar de koelkast staat. Op deze pagina geven we je nog een aantal tips om nog slimmer met je koelkast om te gaan.

Ontdooi spullen in je koelkast

Eten dat bevroren is en laten ontdooien kost veel tijd. Dit komt omdat het enorm veel warmte kost om dit eten te laten ontdooien. Maar deze kou kunnen we ook goed gebruiken.

Als je namelijk bevroren eten in je koelkast legt en het daar laat ontdooien, kun je veel energie besparen. Door de kou van het bevroren eten hoeft je koelkast namelijk minder hard te werken.

Gebruik de koelkastzones

De ideale temperatuur voor je koelkast is 4 graden. Hiermee zorg je ervoor dat je voedsel veilig kunt bewaren. Maar wist je dat er een groot verschil zit tussen de onderste en bovenste plank van je koelkast? Op de bovenste plank kan het wel 3 tot 4 graden warmer zijn2.

Het koudst is het in de koelkast op de onderste plank, net boven de groente la. Hier bewaar je bijvoorbeeld gesneden verse groente, verse groenten, fruit, kliekjes, vlees, vis en zuivelproducten.

Naar boven toe wordt de temperatuur steeds warmer in je koelkast. Hier bewaar je producten in potten, dranken, gebak, kaas, eieren en boter.

De groentela is perfect voor het bewaren van ongesneden groenten en fruit.

Als je producten op de juiste plek in je koelkast bewaart, kun je ze langer bewaren. Daarmee hoe je minder weg te gooien en bespaar je dus geld.

Zet je koelkast NIET naast je oven.

De temperatuur rondom een koelkast heeft een grote invloed op het energieverbruik van de koelkast. Hoe hoger de temperatuur rondom de koelkast, hoe harder de koelkast moet werken en hoe hoger jouw energierekening. Een koelkast in een omgeving van 40 graden verbruikt twee keer zoveel energie in vergelijking met een koelkast in een omgeving van 25 graden3. Zorg er voor dat je de koelkast niet vlakbij een apparaat neerzet dat veel hitte produceert, zoals bijvoorbeeld een oven. Houd er dus rekening mee waar je je koelkast neerzet.

Warm voedsel niet in je koelkast zetten

Koelkasten zijn – zoals het woord al zegt – een koele kast. De temperatuur binnen in je koelkast ligt een stuk lager dan de temperatuur rondom de koelkast. Als je dan waarom voedsel in je koelkast zet, stijgt de temperatuur in die koele kast ineens. Hierdoor moet de koelkast dus harder werken en verbruikt deze meer energie. Warm eten in je koelkast zetten zorgt ervoor dat je koelkast tijdelijk 4 tot 10% meer energie verbruikt4

Laat eten dus altijd afkoelen voordat je het in de koelkast zet.

Zorg dat het rek aan de achterzijde vrij is

Aan de achterkant van een koelkast zit een metalen rek. Dit rek zorgt ervoor dat de warmte die een koelkast produceert aan de lucht afgegeven kan worden. Het is dus belangrijk dat hier makkelijk lucht kan stromen zodat het metalen rek kan afkoelen. Zet je koelkast daarom minimaal 10 centimeter van de muur en zorg ervoor dat het metalen rek schoon is. Je kunt ook nog een ventilator aan de onderkant van het rek zetten om de lucht aan de achterkant van je koelkast omhoog te stuwen. Dit kan wel 11% energie besparen. 5

  1. Harrington, L., Aye, L. & Fuller, R.J. (2018). Opening the door on refrigerator energy consumption: quantifying the key drivers in the home. ↩︎
  2. https://www.consumentenbond.nl/koelkast/temperatuur-koelkast ↩︎
  3. Stiftung Warentest (1994) Umwelt geschont – Strom gespart. Test, 3, 36–39. ↩︎
  4. Harrington, L., Aye, L. & Fuller, R.J. (2018). Opening the door on refrigerator energy consumption: quantifying the key drivers in the home. ↩︎
  5. Ghadiri, F., & Rasti, M. (2014). The effect of selecting proper refrigeration cycle components on optimizing energy consumption of the household refrigerators. ↩︎